Menu
Zuid-Afrika

Zuid-Afrika | Culinaire hotspots in Kaapstad die je niet mag missen!

Travelgirl Milou is momenteel samen met haar vriend op wereldreis. De reis begon in Namibië met daarna een tussenstop in Kaapstad. Milou’s vriend Bob heeft hier tijdens zijn studie 7 maanden gewoond. En wat is er nu leuker om samen nog eens terug te gaan! Er zijn enorm veel culinaire hotspots in Kaapstad om te kunnen eten en drinken, variërend in prijs en sfeer. Volgens dit koppel zijn dit toch stiekem de plekjes waar je naar toe moet!

The Potluck Club (€€€€)

De Potluck Club is een toprestaurant op de bovenste etage van The Old Biscuit Mill! Reserveer op tijd en dan bedoelen we echt maanden van tevoren. De prijsklasse ligt hoog ten opzichte van andere restaurants, maar hier eet je wel echt op niveau. Het restaurant is meer voor de echte culinaire fijnproevers die van zulke avondjes uit kunnen genieten. Het is helemaal geen ‘stijf’ restaurant, de sfeer is dan ook heel relaxed met een simpel concept. Het menu is gebaseerd op je smaakpapillen dus zoet, zuur, zout en bitter. Onder elk van deze ‘smaak’ staan gerechtjes, die in kleine porties bereid worden. Per persoon eet je 3 tot 4 gerechten, zonder het dessert.

Wil je zien hoe je eten bereid wordt? Vraag dan aan een tafeltje bij de keuken. Ze hebben rondom de open keuken ook eetplaatsen gecreëerd, waardoor de open keuken nog meer tot zijn recht komt!

Ook leuk om te weten: de eigenaar van The Potluck Club heeft nog meer restaurants, waaronder The Test Kitchen. The Test Kitchen is benoemd tot beste restaurant van Afrika en staat wereldwijd in de top 50! Hier zijn we zelf nog niet geweest, maar wie weet iets voor in de toekomst…

Marco’s African Place (€€ – €€€)

Wil je de Afrikaanse vibe proeven tijdens het eten? Dan zit je goed bij Marco’s African Place. Elke avond speelt hier een bandje om de juiste sfeer te brengen. Niet iedereen (en dan met name toeristen) is hiervan gecharmeerd, het kan namelijk wat luid zijn, maar wij vonden het geweldig! Op de kaart staan gerechten als krokodillenstaart, impala, koedoe en springbok. Maar ook caterpillar worms (amasonja), smiley (geitenhoofd) en amanqina (geitenpoten). Als side dish kun je kiezen uit friet, rijst, pap of Umngqusho. Dit laatste spreken ze met een bepaalde ‘klik’ uit, in het Xhosa en is een soort puree met bonen! Al met al een super beleving en het voelde echt als een avondje uit.

Beluga (€€ – €€€)

Het heeft niks te maken met Beluga in Nederland. Beluga in Kaapstad staat namelijk bekend om de goede sushi en dim sum! Daarnaast kun je natuurlijk ook a la carte bestellen zoals eendenborst of een lekkere tonijnsteak. Het is dus maar net waar je zin in hebt. Wij hebben in ieder geval de sushi en dim sum geprobeerd en het was heerlijk.

Sevruga is van dezelfde eigenaar en ligt in Waterfront. De kaart komt vrijwel overeen. Je voorkeur aan de ligging zal  de doorslaggevende factor zijn. Tip: tussen 12.00 uur en 19.00 uur zijn de sushi, dim sum en cocktails voor de halve prijs! Misschien snap je nu ook beter waarom  wij dit geprobeerd hebben hier.

Mzoli’s (€)

Mzoli’s ligt in een township: Gugulethu. Je kan er authentieke Zuid-Afrikaanse braai eten, maar de sfeer is de succesfactor. Hoe werkt het? Je koopt je vlees bij de slager, geeft je schaal met je zelf uitgekozen vlees af aan de chef die het op de braai voor je zal bereiden in een geheime saus. Zodra het vlees klaar is, is het hopen op een plekje om te zitten. Maar staand smaakt het net zo lekker! Oh en eet gerust met je handen, daar kijkt niemand hier van op. Ook is er een DJ die deze ervaring af maakt. Een perfecte mix voor als je low budget in een township wil eten!

 • Er is beveiliging, dus maak je niet druk
 • Het is altijd druk bij Mzoli’s, dus probeer een beetje op tijd te komen
 • Verwacht geen fancy diner, maar een authentieke ervaring
 • Op zondag bezoeken de meeste toeristen Mzoli’s en is de sfeer hier op zijn best!
 • In de avonden is Mzoli’s gesloten, dus eet er vooral je lunch

Wij vinden Mzoli’s echt een van de leukste hotspots in Kaapstad!

Orphanage (€€€)

Omdat we niet alleen maar plekjes willen benoemen waar je heerlijk kan eten, maar ook kan drinken: The Orphange. Voor de cocktail liefhebbers: een must taste! En dan hebben we het niet over de standaard Sex on the Beach of Caipirinha’s. Misschien meer een plek voor de cocktailkenners! Ze presenteren de cocktails naast gewone glazen, in theekopjes, flesjes en plastic zakken. Zo heb je een idee hoe innovatief de cocktails zijn. En nog belangrijker: ze smaken ook nog eens heerlijk! Wij zijn door onze planning vroeg in de avond gegaan, maar als je wat later op de avond gaat zal de sfeer er nog meer inzitten en is het plaatje compleet. Cheers!

Food Markets

In Kaapstad zijn er meerdere food markets, waar je bij verschilende kraampjes eten en drinken kan bestellen. Hier combineren ze het vaak wel met een ‘craft’ market, waar je de meest uiteenlopende dingen kan kopen zoals boeken, kleding, sieraden en kunst. Een leuke hotspot in Kaapstad!

Hout Bay is op vrijdagavond erg gezellig. Een bandje zorgt voor wat extra sfeer en de mensen beginnen hier hun weekend met een lekker drankje en wat eten van de food kraampjes! Let op: Hout Bay is wel maar tot 21.00 uur open, ga dus op tijd.

Dan is er in Woodstock nog de Old Biscuit Market. Hier komt meer jonger en hip publiek op af. Dit is ook te zien aan de ‘craft’ kraampjes eromheen. Designers verkopen de mooiste kleding, brillen en andere accessoires. En ook hier wordt er voor livemuziek gezorgd! Wij vonden het hier qua sfeer wat leuker, maar dit is echt persoonlijk.

De leukste culinaire hotspots in Kaapstad

Je hebt nu waarschijnlijk wel zin gekregen om deze culinaire hotspots in Kaapstad te bezoeken! Dan hebben wij nog een laatste tip voor je en dat is de wijk Observatory. Lees de blog over deze wijk hier!

Voor dit artikel hebben wij Tripadvisor gebruikt als bron van prijsniveau voor de restaurants.

1 Comment

 • info@larahermse.nl'
  Lara Hermse
  januari 11, 2018 at 10:02 am

  Niet culinair maar wel een TOP initiatief er zit nu een Nederlandse meid met een Brownies en Downies vesting in Kaapstad!
  Dus even stoppen voor een koffie als je er toch bent 😉
  Gehandicapten mensen hebben het helaas nog niet goed in landen als Zuid-Afrika dit soort bedrijven doorbreken de taboe er omheen een beetje ❤

  Reply

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.