Menu
Australië / Oceanië

Australië | 5 tips waarmee ook jij dit jaar oudjaar in Sydney viert

Als je iemand vraagt waar ter wereld je moet zijn op oudejaarsavond, dan zal het antwoord van velen zijn: Sydney. Australiërs steken met nieuwjaar niet hun eigen vuurwerk af, zoals in Nederland, maar dit wordt ruimschoots goedgemaakt met een spectaculaire vuurwerkshow vanaf de Harbour Bridge in Sydney. Tijdens oudjaarsavond van 2013 hadden wij van Travelgirls het geluk dat we in Sydney waren en dit spektakel mochten aanschouwen. Wil jij ook een keer het nieuwe jaar inluiden in Sydney? Zorg dan dat je voorbereid bent. Lees hier onze 5 tips om oudjaar in Sydney te vieren!

#1 Boek je accommodatie op tijd

Wil je oudjaar in Sydney vieren? Boek je accommodatie dan op tijd. En met op tijd bedoelen we ook echt op tijd, liever gisteren dan morgen. In 2013 boekten we onze accommodatie voor december in mei al. Schrik ook zeker niet van de prijzen. Australië is sowieso al geen goedkope bestemming, maar rond nieuwjaar schieten de prijzen omhoog. Daarnaast hebben hostels vaak een policy dat je verplicht een minimum aantal nachten moet boeken rond nieuwjaar. Zo betaalden wij 28 euro per nacht, met een verplicht minimum van tien nachten, voor een dorm in een hostel met 28 (!) bedden. Laat je hierdoor niet afschrikken, maar go with the flow.

#2 Ga op tijd op je plek zitten

Het zal je niet verbazen dat het met oudjaar in Sydney erg druk is. Zowel Australiërs als toeristen willen maar al te graag het vuurwerk zien. Zoek dus van tevoren een plek op met goed uitzicht over de Harbour Bridge, bijvoorbeeld de enorme botanische tuinen die aan het water liggen. Niet alle plekken zullen open zijn voor publiek, dus check dit van tevoren. Als je een goede plek hebt uitgekozen, ga hier dan zeker ’s middags al zitten rond een uur of 14:00. Als het park vol is, kom je er namelijk niet meer in.

#3 BYO alcohol

Officieel mag je met oudjaar in Sydney geen alcohol meenemen in de botanische tuinen. Bij de ingangen van de parken wordt je tas gecontroleerd. Het is echter niet onmogelijk om je eigen alcohol mee te nemen, bijvoorbeeld gemixt met cola in een frisdrankfles. Het ergste wat kan gebeuren is dat ze het weggooien. Natuurlijk kun je ook op locatie alcohol kopen, maar hou er dan rekening mee dat het enorm duur is. Zes dollar per blikje is geen uitzondering, en vaak gaat het dan ook nog eens om bier of cider met een lager alcoholpercentage van 2,5%.

#4 Maak je klaar voor een lange zit

Als je eenmaal op je plek zit, dan is het wachten tot twaalf uur ’s nachts. Het is dan ook niet aan te raden om het vuurwerk in je eentje te gaan bekijken, want je moet je wel tot die tijd kunnen vermaken. Zorg dus dat je met een groepje vrienden bent, bijvoorbeeld uit je hostel, en neem kaartspelletjes mee. In december is het bovendien hoogzomer in Australië, dus neem maatregelen tegen de warmte. Zorg voor een parasol, zonnebrandcrème, genoeg eten en veel water. Wanneer het donker wordt kan het ook weer afkoelen, dus neem eventueel een vestje mee.

#5 Hou het gezellig

Het wachten duurt erg lang, dus probeer de sfeer erin te houden. Wat een beetje helpt is dat er om 21:00 al een soort pre-vuurwerkshow wordt gehouden. Dit wordt voornamelijk gedaan zodat de jonge kinderen na dit vuurwerk naar bed kunnen, maar het houdt ook de moed erin tijdens het wachten. Verwar dit vuurwerk in ieder geval niet met de echte show, want die komt echt om 12 uur pas en is veel uitgebreider.

Heb je het lange wachten doorstaan met vrienden, gezelligheid, eten en drinken? Dan wacht je een geweldige show, die ook nog eens ontzettend lang duurt! Alle boten op het water zijn prachtig verlicht en je ziet vuurwerk zoals je dat nog nooit gezien hebt in Nederland. Na de show stroomt iedereen de binnenstad van Sydney in, waar je nog lekker door kunt feesten. Het vuurwerk kan een beetje als een anticlimax aanvoelen als je er zo lang op hebt gewacht, maar als je het filmt en later terugkijkt dan besef je dat het toch wel heel bijzonder was. En je kunt weer een item van je bucket list afstrepen!

Hou de website van New Year’s Eve in Sydney in de gaten voor actueel nieuws over oudjaar in Sydney.

Ben jij met oudjaar wel eens in Sydney geweest? Of staat het nog op je lijstje? Laat het ons weten!

 

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.