89, 90, 91, 92. We tellen het aantal treden van de wenteltrap naar beneden. Het zijn er 163 in totaal. Vandaag daal ik samen met mijn zus, nicht en neefje af naar 40 meter onder de grond. Je zou je kunnen afvragen wat er zover onder de grond nog te beleven is. We kunnen je vertellen: heel veel! Lees snel het avontuur van Travelgirl Ellen over het grotbiken!
Het navigatiesysteem wijst ons naar de Sibbergroeve. De omgeving bestaat uit akkers, weiland en verdwaalde bosjes. Het lijkt alsof er geen grot te bekennen is hier. De verzamelplaats van ASP Adventure is een klein geel mergelhuisje. We melden ons bij de instructeur en sluiten ons op gepaste 1,5 meter afstand aan bij de andere acht deelnemers. Omringd door weiland krijgen we een introductie van het grotbiken. ‘Welkom bij de Sibbergroeve in Valkenburg. Jullie gaan zo onder leiding van een gids 8 km dwalen door een doolhof van gangenstelsels. Zien jullie die boom daar in de verte? Tot zo ver gaan jullie onder de grond fietsen.’
Wat is de Sibbergroeve?
De Sibbergroeve in Valkenburg is de enige groeve in West-Europa waar nog mergel uit de gangenstelsels wordt gewonnen. Het is het grootste ondergrondse gangenstelsel van Europa. De groeve stamt uit de 17e eeuw en is relatief jong. Ooit werkten hier mensen om mergel te winnen. Gek he? In totaal zijn de gangenstelsels 120 km lang. Een groot deel hiervan is afgesloten. De groeve is dus veel groter dan dat wij gaan zien. Naast grotbiken kan je bijvoorbeeld ook in deze groeve een grotklautertocht beleven.
Let the adventure begin!
Nadat we zijn afgedaald met een wenteltrap en daarna een hobbelige trap naar een diepte van 40 meter onder de grond, kan het avontuur echt beginnen. Om te zorgen dat we echt met z’n alle terug komen, wordt er gevraagd wie er samen met de gids het aantal deelnemers wil tellen. In het totaal zijn we met 12 personen. We worden aangemeld en lopen naar de fietsen toe. Het plafond wordt al steeds lager en we zakken steeds meer door onze benen. Op dit moment weten we al: morgen hebben we spierpijn.
We krijgen een haarnetje, helm en kiezen vervolgens een fiets uit. We stellen het zadel in op de goede hoogte en stellen ons op in een slinger. Dynamo fiets, fiets met los lampje, dynamo fiets, fiets met los lampje. Dat is de regel. Diegene die achteraan rijdt, krijgt een extra rol: zorgen dat de groep compleet blijft. Om dit te checken, roepen we van voren naar achter zijn naam. En van achter naar voor terug naar de gids roepen we ‘compleet’. ‘Stel je raakt de groep kwijt, blijf dan precies staan waar je staat, anders vind ik je nooit meer terug’, aldus de gids. De adrenaline giert door ons lichaam en we beginnen te trappen.
Bukken, bukken en nog eens bukken
In het schijnsel van je fietslamp opent zich steeds een klein stukje van het gangenstelsel. ’Bukken! Bukken! Bukken!’ schreeuwt de groep van voor naar achter. Af en toe hoor je een ‘dong’ geluid van iemand die zijn hoofd toch stoot aan het plafond. En vervolgens een ‘au’. Gelukkig kon iedereen er achteraf om lachen. Ik denk dat we 7 van de 8 km moeten bukken. Een paar keer moeten we afstappen om ons door een smalle doorgang te wurmen.
Ik zie, ik zie wat jij niet ziet, en het is niks
We stoppen onderweg voor een uitleg over de grot. De gids vertelt ons meer over het soort gesteente en de geschiedenis. Op een gegeven moment vraagt ze ons of we het goed vinden als ze haar zaklamp uitdoet en we de grot ervaren in het donker. De hele groep vindt het oké en de zaklamp gaat uit. Het is stil, koud en donker. We zien he-le-maal niks. De horrorverhalen komen naar boven. Wist je bijvoorbeeld dat je onderkoeld zal raken als je twee uur in stilte in de grot staat? Er heerst een temperatuur van +- 12 graden Celsius. Ook leren we dat je in de grot juist meer moet drinken dan boven de grond. Het gesteente neemt namelijk al het water op. Na tien minuten stappen we weer op de fiets en trappen we door.
Finish
Na 1,5 uur maken we weer de klim naar boven met de wenteltrap en komen we weer oog in oog te staan met het daglicht. Wat was dit leuk zeg! Een echte aanrader. Het voordeel is dat je deze activiteit zowel in de winter als in de zomer kan doen, want de temperatuur in de grot blijft het gehele jaar hetzelfde. Daarbij is het ook een activiteit die je nu in de coronatijd kan beleven. Halleluja!
Combineren & reserveren
Voor een volgende keer: het Grotbiken is goed te combineren met een bezoek aan Oud Valkenburg, een hike door het Gerendal, of een Grotklautertocht. De Grotklautertocht is een event met sluiproutes onder een kasteelruïne. Klettersteigen en een afdaling in een 30m diepe waterput om in verborgen gangenstelsels terecht te komen lijkt me ook wel wat!
Wil je het grotbiken zelf beleven? Je kan je tickets hier boeken.
Spannend dat grotbiken. Durf jij het aan? Ben je op zoek naar nog meer leuke en unieke uitjes in Nederland lees dan hier lekker verder.
p.s. Laat je het ons even weten als je veilig de grot uit gekomen bent?