Menu
Verenigde Arabische Emiraten

De leukste dingen om te doen in Dubai

Dubai: een ultramoderne en toch authentieke stad… Dubai is wellicht een van de meest bizarre steden die wij ooit bezocht hebben. De ultramoderne wolkenkrabbers steken fel af tegen de onbewerkte gele woestijnduinen. Kamelen voeren allang niet meer de boventoon, maar spelen net buiten het commerciële centrum nog wel een hoofdrol. De hiërarchie binnen de bevolkingslagen is nog duidelijk aanwezig. Vrouwen in traditionele klederdracht die door de etalageruiten staren van hypermoderne winkels in de grootste mall ter wereld. Dubai is een stad van tegenstellingen. Een stad die over tien jaar opnieuw het bezoeken waard is… Wij geven je de beste tips om zoveel mogelijk uit je bezoek aan Dubai te halen!

Bezienswaardigheden in Dubai

Dubai is grofweg onder te verdelen in drie gedeelten: het moderne gedeelte, het oude gedeelte en de woestijn. Dubai is in 25 jaar tijd uitgegroeid van een ‘woestijndorp’ naar een ultramoderne stad en de ontwikkelingen gaan alsmaar door. Ben je op zoek naar het authentieke Dubai? Wacht dan niet te lang met het boeken van je ticket, want over tien jaar is dit niet meer te vinden in de huidige vorm… Wat is er allemaal te doen in Dubai?

De Burj Khalifa bezoeken

De Burj Khalifa is de hoogste toren ter wereld. Je kunt er gewoonweg niet omheen. De toren is 828 (!) meter hoog en is vanuit het vliegtuig al uitgebreid te bewonderen. Je realiseert je pas hoe groot de toren is als je een foto van de skyline ziet. Het gebouw is gewoon buiten proportioneel groot, wel twee keer zo hoog dan de Empire State Building in New York… Je kunt de toren bezoeken op twee manieren: via At The Top en via At The Top Sky. Houd er rekening mee dat de weekenden (donderdag en vrijdag) erg druk zijn en het van tevoren reserveren van tickets handig kan zijn. Een populair tijdstip om de toren te bezoeken is tijdens de zonsondergang. Wil je ook tijdens de zonsondergang op de Burj Khalifa zijn? Reserveer je tickets dan zeker een week of drie van tevoren.

Een tickets  voor At The Top kost 125 AED per persoon (ongeveer €30,-). Wij hebben zelf gekozen voor fast track tickets. Die kosten 300 AED (€75,-), maar dan hoef je nergens te wachten. Zeker in het weekend en tijdens de zonsondergang is dat erg fijn, want iedereen wil tegelijk naar boven en beneden en door de fast track krijg je overal voorrang. At The Top bevindt zich op 452 meter hoogte. At The Top Sky bevindt zich op 555 meter hoogte. Tickets voor At The Top Sky kosten wel 500 AED (€125,-), maar je hebt plek om te zitten en het drinken is gratis.

Praktische tips

  • De ingang van At The Top bevindt zich in de Dubal Mall. Dit staat goed aangegeven op de bordjes;
  • Als je van tevoren reserveert dan kun je met je achternaam en je confirmation number je tickets ophalen bij de automaat bij de ingang van At The Top;
  • Je mag alleen naar boven op het gereserveerde tijdstip, maar daarna mag je zo lang blijven als je wil;
  • Je mag niet zitten op de grond; dus houd daar rekening mee als je een vroeg tijdstip boekt en je wil wachten op de zonsondergang;
  • Er zijn maar een aantal open plekken om goed te kunnen fotograferen. De rest is achter glas.

The Dubai Mall

The Dubai Mall is het grootste winkelcentrum ter wereld. Verspreid door de mall staan fijne informatieborden die je vertellen waar je bent en waar jouw favoriete winkel zit. Er is zelfs een app te downloaden met alle informatie. In de mall kun je gebruik maken van gratis internet. Er zijn 1200 winkels in het winkelcentrum. Je vindt er zowel goedkope winkels als dure merkwinkels. Daarnaast vind je een heuse waterval en het grootste aquarium ter wereld. Vanaf de Dubai Mall is het zo’n tien minuten lopen naar het dichtstbijzijnde metrostation (via een tunnel). De enige reden waarom wij de Dubai Mall bezochten is vanwege de ingang naar de Burj Khalifa en de Bath & Body Works winkel. Ben je een groot shopliefhebber dan is de Dubai Mall een waar walhalla.

The Dubai Fountains

Vlak naast de Burj Khalifa liggen de Dubai Fountains, wederom de grootste fontein ter wereld. De tijden van de shows zijn als volgt: elke dag om 13.00 uur en 13.30 uur en vanaf 18.00 uur tot 23.00 uur elk half uur, behalve op vrijdagmiddag. Op vrijdagmiddag is de show om 13.30 uur en 14.00 uur. De meest indrukwekkende show in de winter is de show van 18.00 uur. De zon is dan net onder en dan is er sprake van het blauwe uurtje. Dan is het licht het mooist om te fotograferen. Je kunt je voorstellen dat zo’n enorme fonteinshow met zulk achtergrondlicht en Arabische muziek dan echt een sprookje is… Deze video is afkomstig van de oude website van een van onze bloggers, maar te mooi om niet te delen!

Deira & Dubai Souks

Een bezoek aan Deira en de Dubai Souks hoort erbij. Dit is het oude gedeelte van Dubai en ligt langs The Creek, het water dat vanuit de Perzische Golf het land in stroomt. Je kunt in Deira komen door de metro te pakken naar Al Ras. De goudsouk vind je als je de uitgang Gold Souk neemt op metrostation Al Ras. Als je buiten komt ga je linksaf en loop je over de stoep met aan de linkerkant een enorme parkeerplaats en aan de rechterkant gebouwen. Je loopt tot het gebouw met de punt op het dak en net daarna sla je rechtsaf. Dan loop je na 200 meter de souk in. Houd er rekening mee dat de verkopers over het algemeen aan agressieve verkoop doen en dat sommige verkopers je zelfs hun kleding omhangen. Het toerisme valt hier behoorlijk mee en je kunt heerlijk eten bij een van de vele kraampjes.

Heb je genoeg gezien van Deira? Dan kun je een abra (watertaxi) nemen van de ene kant van de Creek naar de andere kant. Let op dat je geen rondvaart neemt, maar echt de boot naar de overkant. Het leuke van de normale boot is dat je met allemaal locals op de boot zit (en je betaalt maar 1 AED = €0,22). Vanaf hier loop je in tien minuten naar metrostation Al Ghubaiba.

Dubai Marina

Een ander mooi gedeelte van Dubai is de Dubai Marina. Je kunt hier komen met de metro (metrostation DAMAC PROPERTIES). Je kunt hier fantastisch (en betaalbaar!) eten. In de Dubai Marina ligt tevens de toegangsweg naar The Palm Jumeira. Je kunt vanaf de metro lopen naar de tramhalte en de tram pakken naar het palmeiland. Via de gateway parkeergarage loop je naar de monorail. Bij elk station staat een duidelijke kaart met routes en afstanden, heel prettig! Je kunt hier de monorail pakken naar het einde van palmeiland. Leuker is nog om een auto te huren en de zonsondergang te bekijken vanaf het eiland. Mocht je weinig tijd hebben dan zou palmeiland één van de eerste dingen zijn die af zou vallen. Wij vonden het niet heel bijzonder om te zien. Er staan vooral heel veel grote hotelresorts en dat is nou niet echt ons ding…

Woestijntocht

Zolang er nog woestijn is zijn er woestijntochten. Je kunt toeristische tochten boeken met auto’s of quads óf je kunt een privé rijles boeken bij arabiantours.com (kies dan het exclusive pack). Dit is behoorlijk aan de prijs is (2000 AED voor twee personen), maar het is een unieke tocht! De les vindt plaats net buiten Al Aweer, een groot woestijngebied. Je leert hier in zacht zand rijden, hoe je over duinen rijdt zonder om te vallen en wat je moet doen als je vast staat in het zand. Onderweg zie je kamelen, ezels en misschien zelfs wel een gazelle! Zeker als je van offroad rijden houdt is dit echt een must en veel leuker dan de reguliere tours. Op de terugweg kwamen we langs camelfarms waar racekamelen getraind worden. Bijzonder gezicht! De gids van Arabian Tours spreekt perfect Engels, erg prettig! Ben je van plan om alleen naar Dubai te reizen? Misschien heb je dan iets aan deze tips. 

Andere bezienswaardigheden in Dubai

Veel mensen vinden een bezoek aan Burj Al Arab ook een must als je in Dubai bent. De Burj Al Arab is het duurste hotel ter wereld en mag zichzelf zeven sterren toekennen. Echter kun je het hotel niet zomaar bezoeken, maar moet je een reservering in een hotel hebben (en afnemen!) wil je naar binnen mogen. Spijkerbroeken, t-shirts en sportschoenen worden ook niet geaccepteerd. Het eten kost minimaal €100,- per persoon. Dit vonden we te duur om alleen het hotel te bekijken. Ook andere mensen gaven aan dat het niet heel interessant was,  het is tenslotte maar een hotel… Dus mocht je geïnteresseerd zijn in hotels, zeker doen. Heb je er niet zoveel mee? Dan kun je overwegen om iets anders leuks te doen, zoals een trip naar Abu Dhabi. Vanuit Dubai is een dagtrip naar Abu Dhabi goed te doen. Je bent ongeveer anderhalf uur onderweg. In Abu Dhabi ligt één van de mooiste moskeeën ter wereld: de Sjeik Zayed-Moskee. Je kunt een taxi nemen (ongeveer €70,- per enkele rit) of een auto huren (zo’n €60,- per dag).

Praktische informatie

Openbaar vervoer

Dubai heeft een prettig openbaar vervoer systeem. Momenteel (januari 2015) zijn er vier vormen van openbaar vervoer in Dubai: de metro, de tram, de bus en de taxi. Dubai is trouwens groter dan we hadden verwacht. Je zit ongeveer een uur in de metro van de ene kant naar de andere kant.

Metro

De metro heeft twee lijnen: de groene en de rode. De groene lijn loopt vooral door het oude gedeelte (onder de grond) en de rode lijn loopt van zuid naar noordoost. De rode lijn is tevens aangesloten op de luchthaven. Reizen doe je door middel van een Nol-kaart; vergelijkbaar met de OV-chipkaart. Een Nol-kaart koop je bij de informatiebalie en kost 25 AED (€6,-) met 19 AED tegoed. Je kunt kiezen voor een zilveren of een gouden kaart. Een zilveren kaart betekent dat je plaats neemt in de normale klasse (welke op de rode lijn doorgaans erg druk is). Een gouden kaart biedt toegang tot de gold class. Hier kun je vaak zitten omdat het een stuk rustiger is.

Betalen werkt via zones. Je gaat maximaal drie zones door in Dubai als toerist. Eén zone kost 3 AED, twee zones kost 5 AED en 3 zones kost 7,5 AED met de zilveren kaart. Met de gouden kaart kosten de ritjes het dubbele. we vonden de gouden kaart zelf de moeite waard, het was op sommige stations echt proppen om in een metro te komen. Je kunt de kaart opladen bij één van de automaten op de stations. Houd er rekening mee dat de metro’s niet rijden op vrijdagochtend tot ongeveer 13.00 uur in verband met het gebed.

Tram

De tram rijdt alleen in de Dubai Marina en werkt met dezelfde Nol-kaart. In principe zijn de afstanden ook goed te lopen, maar een ritje met de tram is best leuk!

Bus

Er zijn zo’n 140 busroutes die door Dubai lopen, dus je komt altijd wel van A naar B. De meeste bushokjes zijn gesloten en worden op deze manier voorzien van airco. Ook hier kun je reizen met de Nol-kaart.

Taxi

Een taxi is goed te betalen in Dubai. Je betaalt een standaard opstaptarief van 5 AED en daarbij komen kilometerkosten. Je betaalt 1,50 AED per kilometer. Er rijden twee soorten taxi’s door Dubai: de crèmekleurige met een gekleurd dak en witte taxi’s. De crèmekleurige taxi’s zijn van de officiële taxicentrale en zijn het goedkoopst. De taxi’s met een roze dak mogen alleen door vrouwen gebruikt worden. De witte taxi’s kun je ook gebruiken, maar zijn een stuk duurder. De witte taxi’s zijn vaak verbonden aan hotels en rekenen hogere prijzen dan de officiële taxi’s. Als je op straat loopt dan kan het zijn dat er naar je getoeterd wordt. Dat is niet omdat ze je leuk vinden, maar omdat ze op zoek naar nieuwe klanten. Als je je hand opsteekt zal de taxi stoppen.

Eten en drinken

In Dubai vind je een enorm gevarieerd aanbod als het gaat om eten en drinken. Dubai bestaat voor het grootste gedeelte uit expats en hierdoor is de internationale keuken erg uitgebreid. Toch kun je ook heel lekker lokaal eten. Eén van de beste restaurants met een keuken uit het Midden-Oosten is restaurant Beirüt in de wijk Al Satwa, getipt door een local. Wij hebben echt heerlijk gegeten (falafel en shiz kebab)! Daarnaast is Little Bangkok in de Emirates Towers, vlakbij het gelijknamige metrostation, een erg goed urban thai cuisine restaurant. Een aanrader is de Pad Prik Thaidum. De meeste restaurants en terrasjes zijn alcoholvrij, tenzij ze een vergunning hebben. Vaak kun je in de restaurants en clubs in de hotels wél alcohol krijgen, echter betaal je hier flink voor. Een flesje bier kost al snel rond de €8,- en een glas wijn rond de €10,-. Men eet en serveert geen varkensvlees. Wel zul je beefbacon en beefsalami tegenkomen. Het eten is over het algemeen genomen iets goedkoper dan in Nederland, uitzonderingen daargelaten. Je vindt hier trouwens in details uitgeschreven wat een reis naar Dubai eigenlijk kost!

Fotograferen

Fotograferen is in Dubai eigenlijk overal toegestaan, echter is het fotograferen van mensen, net als in de rest van de wered, onbeleefd. Wel kun je natuurlijk vragen of je de persoon op de foto mag zetten. Soms kun je goed uit de voeten met een telelens, zodat je van een afstand foto’s kunt maken van personen als je dit perse wil. De Burj Khalifa is het beste te fotograferen voor 12.00 uur ’s middags  in verband met de stand van de zon. De Burj Al Arab kun je ook het beste fotograferen in de ochtend óf tijdens de zonsondergang. Net na zonsondergang begint het blauwe uurtje waar het licht om te fotograferen perfect is. Een nadeel is dat het vaak mistig is in Dubai, waardoor je foto’s niet zo mooi worden. Een insider tip… Wil je ook zo’n mooie skyline foto? Je kunt deze nemen vanaf het hotel Grand Excelsior in de wijk Al Mankhool (metrostation EDCB). Je kunt hier vrij naar de liften lopen en de lift naar verdieping HC nemen. Vanaf hier volg je de bordjes swimming pool in het doolhof en eenmaal boven kun je deze prachtige foto schieten…

Dubai, een stad van tegenstellingen

Dubai heeft ons enorm verrast. We waren eigenlijk bang dat het alleen maar hoge gebouwen zouden zijn en weinig authenticiteit. Toch is er nog wel een beetje authentiek Dubai over, je moet alleen even zoeken. Vooral de stad verlaten en het emiraat intrekken was het beste dat we gedaan hebben. We willen je op het hart drukken om Dubai te bezoeken voordat dit allemaal verdwenen is. Dagelijks kopen de sjeiks stukken land en zetten dit af met enorme hekken. Er blijft steeds minder vrije natuur over om van te genieten. En mocht het straks echt allemaal weg zijn, dan is Abu Dhabi een mooi alternatief. Heb je maar een dag te besteden? Check dan deze tips voor een dag in Dubai!

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.