Menu
Gezondheid / Uncategorized

Tips | Kakken etc. op reis, tips rondom hygiëne voor de reizende vrouw

Het feit dat een mens moet poepen, plassen en regelmatig een douche nodig heeft komt vaak echt heel erg slecht uit op reis. Travelgirl Lauren heeft afscheid moeten nemen van haar luxe badkamer en haar verslaving aan sop. Ze reist maanden de wereld over in een Landrover Defender met daktent. Geen luxe dus onderweg, maar gewoon kakken in de bosjes en badderen in een rivier. Soms komt ze dagen lang niet in bewoonde wereld, soms moet ze een toilet delen met 100 andere campinggasten. Ze geeft tips voor persoonlijke (vrouwelijke) hygiëne op reis, om je te behoeden voor fouten die ze zelf heeft gemaakt.
Of je nou gaat backpacken, roadtrippen of kamperen; deze tips zijn handig voor iedere reizende vrouw.

travelgirl haar wassen zeep

WHERE IS THE TOILET?

#1 Leer jezelf aan om te kunnen plassen en kakken in de bosjes. De natuur is zo veel schoner dan een (openbare) wc en soms heb je ook gewoon geen andere optie.

#2 Scoor plastuitjes. Super truttig. Super handig.

#3 Neem slippers mee in de douche en draag schoenen op het toilet. Desnoods regenlaarzen.

#4 Rokken, jurkjes en sjaals zijn ideaal om te kunnen plassen zonder dat iemand met je mee kan kijken. Handig bij het gebrek aan bosjes of privacy.

#5 Check altijd of er genoeg toiletpapier aanwezig is voordat je gaat zitten.

#6 Niet vergeten: ieder mens moet plassen en kakken. Niemand kijkt raar op als je over de camping loopt met een wc rol of daarmee de bosjes in duikt. Je kunt natuurlijk ook altijd een tasje voor het grijpen hebben met daarin je rolletje en andere benodigdheden.

#7 Check of het toilet wel doorspoelt voordat je geconfronteerd wordt met een onverwachte overstroming.

#8 Ga je naar een camping of hostel? Check het sanitair voordat je incheckt. Soms is het de moeite waard om nog even naar andere opties te kijken.

#9 Als je de bosjes in gaat op zoek naar een rustig plekje doe dan het liefst schoenen aan in plaats van slippers. Veiliger en frisser.

WOMAN ONLY

#1 Tampons zijn niet in ieder land te verkrijgen. Zorg dus dat je altijd een voorraadje bij je hebt!

#2 Anticonceptie? Wat je ook gebruikt, zorg dat je genoeg inpakt voor je reis.

#3 Onmisbaar in de toilettas van iedere vrouw: zakdoekjes, paracetamol, pincet, watjes, (blaar)pleisters, gezichtsreiniger, spiegeltje, zeep, scheermesje.

#4 Als je lang en ver op reis gaat denk dan na over vrouwelijke zaken die je misschien nodig gaat hebben en niet makkelijk verkrijgbaar zijn. Zoals bijvoorbeeld een anti-schimmelkuurtje of zwangerschapstest.

#5 Een sjaaltje in je haar of petje op je hoofd en hoppa.. niemand valt het op dat je haar toe is aan een wasbeurt.

#6 Be safe. Denk altijd aan je veiligheid. Als je alleen de bosjes in duikt zorg dan dat iemand weet waar je bent of op de uitkijk staat. En het is ook niet gek om iemand je te laten vasthouden als je jezelf sopt in een wilde rivier.

OUTDOOR

#1 Het is echt belangrijk: jezelf checken op teken na een bezoekje aan de natuur. Meer informatie kun je vinden op de website van de RIVM.

#2 Bring your own. Op reis krijg je vaak eten en drinken aangeboden van andere mensen. Je kunt in veel gevallen je eigen bestek, bord en beker meenemen. Zo hoef je niet te vertrouwen op de afwaskunsten van een ander of je zorgen te maken dat je al 3 andere mensen uit dat theekopje hebt zien drinken tijdens een picknick.

#3 Water drinken is van levensbelang. Een waterfilter zorgt er voor dat je niet ziek wordt van drinkwater, en het altijd voor handen hebt. Je kunt rietjes, drinkbekers (Bever) maar ook complete jerrycans (Lifesaver) met filter kopen. Laat je adviseren en denk na over wat je nodig gaat hebben.

#4 Denk aan de toekomst van onze aarde. Neem een natuurlijke zeep of shampoo mee (bijvoorbeeld van Lush). Zo kun je met een gerust hart badderen in de rivier. En ruik je daarna nog lekker ook.

#5 Drybag! Niet alleen handig voor je waardevolle spullen tijdens buitenactiviteiten, maar ook voor schone/reserve spullen zoals een t-shirt, ondergoed en sokken.

#6 Als je buiten leeft, zorg er dan voor dat je bewust met de natuur omgaat. Ook al zie je dat om je heen dit niet altijd gebeurt. Neem je eigen afval altijd mee en geef het goede voorbeeld.

FEELING FRESH

#1 In je tas: desinfectie (hand)gel om je handen te kunnen wassen en desinfecteren zonder water en zeep. Of je gezicht na een onverwachte knuffel van een vieze wildvreemde.

#2 Zet je reukvermogen uit zodra je een sanitair gebouw binnen stapt.

#3 Check altijd of er daadwerkelijk (warm) water uit de kraan komt voordat je in je nakie klaar staat.

#4 Soms is er gewoon geen goede optie om jezelf te wassen of te douchen. Don’t worry, zet jezelf erover heen. Morgen zijn er weer nieuwe kansen. Zo erg zul je echt niet stinken. Laat het je dag niet verpesten.

#5 Sla een reserve tandenborstel in. Voor het geval je er 1 laat vallen op een smerige plek, of een douanebeambte vergeet zijn handschoenen aan te trekken tijdens een controle.

#6 Laat je zeep niet vallen.

#7 Die rivier is koud ja, maar vaak is het de moeite waard om toch even kou te kleumen om jezelf daarna schoner te voelen.

#8 Bij gebrek aan een normale badkamer heb je soms wat creativiteit nodig. Je kunt ook op andere manieren en met andere middelen schoon worden. Denk aan: een washandje, waterpunt, douchezak, babydoekje, rivier etcetera.

#9 Desinfecterende (baby)doekjes moeten op je paklijst. Niet de beste keuze voor het milieu (laat ze dan ook niet achter in de natuur), maar wel handig voor allerlei toepassingen en noodgevallen.

HEALTH

#1 Bereidt je goed voor op je reis, neem echt de tijd om goed in te pakken en neem je gezondheid serieus.

#2 Allergie of dieet? Neem een vertaling mee! Zo kun je iemand makkelijker uitleggen waarom je bepaald voedsel afslaat of dat de kok bijvoorbeeld glutenvrij voor je moet koken.

#3 Medicatie op reis: lees deze blog van Travelgirls.nl

#4 Een goed EHBO setje inpakken is een must. Houdt daarbij rekening met je activiteiten. Voor een 3-daagse hike heb je andere spullen nodig dan voor een roadtrip. Denk ook aan de ‘extra’s’ zoals een gifzuiger of tekentang.

#5 Vitamines! Zorg dat je wat supplementen bij je hebt voor het geval je voeding niet optimaal is in de bergen of je even een boost nodig hebt.

#6 Check of je inentingen nodig hebt voor je reis. Dit kun je bijvoorbeeld via de GGD doen.

6 Comments

 • iderloewe@gmail.com'
  irene
  augustus 17, 2020 at 10:30 am

  Ik heb je tips over naar het toilet gaan op vakantie met veel vermaak gelezen. Op voorhand even doortrekken om op verstopping te checken is inderdaad heel handig. Ik moest in Belgrado ooit eens op de loop omdat ik een toilet doortrok dat verstopt bleek en de hele boel omhoog kwam. Ik heb het er met droge voeten vanaf gebracht.

  Reply
  • Simone
   augustus 24, 2020 at 4:44 pm

   Oei! geluk gehad!

   Reply
 • matro@swetelia.se'
  Martin
  januari 2, 2021 at 11:49 am

  Praktische herinnering, niet alleen voor vrouwen. Als je als een man moet plassen, is dat gemakkelijk. Maar als er grotere dingen te doen zijn, ben je net zo kwetsbaar. Geen andere manier dan in de bosjes te komen en de broek naar beneden te trekken en te hurken en te hopen dat er niemand langskomt. Maar een troost voor beginners is dat je er snel aan went.

  Reply
  • Lara
   mei 20, 2021 at 5:00 pm

   Je hebt helemaal gelijk Martin! Deze blog is vooral geschreven vanuit het vrouwelijke oogpunt. Uit je reactie begrijp ik dat je nu zelf ervaren bent op dit gebied 😉 hihi!

   Reply
 • nivemi@online.at'
  Nina
  juli 25, 2021 at 2:25 pm

  Veel goede en praktische tips hier. En het klopt: de natuur is meestal veel schoner dan een willekeurig toilet. Het voelt misschien een beetje gênant als ik met de wc-rol naar de bosjes ga, maar het is een algemene ervaring voor alle mensen.

  Reply
 • anamako@paltrow.dk'
  Anja
  maart 27, 2024 at 5:10 pm

  Veel vrouwen maken zich hier een beetje zorgen over. Sommige mensen vermijden waarschijnlijk juist om die reden avontuurlijke reizen. Daarom is het passend om de hele zaak te dedramatiseren. Mijn ervaring is dat het in steden en dorpen altijd mogelijk is om een ​​toilet te vinden, vaak van een lager niveau dan we weten, maar dat nog steeds voldoet aan zijn doel.

  Op het platteland, in het bos en in de bergen is de uitdaging groter. Maar mijn ervaring is dat er, misschien na een beetje zoeken, altijd wel een plekje achter een rots of wat struiken is waar je kunt hurken en even tot rust kunt komen voor de paar minuten die je nodig hebt.

  Reply

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.