Menu
Review

Review | Luisterboek Vietnam van Dick van de Heuvel

Wij bij Travelgirls mochten het luisterboek Vietnam van Dick van de Heuvel via Kobo reviewen. Travelgirl Danique is gek op lezen en ging met deze opdracht aan de slag. Het was voor haar de eerste keer dat zij een luisterboek beluisterde.

Luisterboek

Tijdens de verwarrende en onvoorspelbare Corona tijd , is het lezen of beluisteren van een boek een goede afleiding. Het grote voordeel van een luisterboek is dat je de mogelijkheid hebt je oortjes in te doen en achter over te gaan zitten. De verteller neemt je mee in het verhaal. Vervolgens Hoef jij als lezer deze fictieve wereld alleen maar op je af te laten komen.

Aanvankelijk was ik alleen bekend was met de ouderwetse paperback, of een digitaal Ebook via Kobo. Intussen ben ik aangenaam verrast door het luisterboek. Niet alleen is het een mooi product voor mensen met een visuele beperking, ik vind het zelf ook een hele nieuwe ervaring.

Terwijl ik met mijn oortjes in aan het luisteren ben naar het boek, merk ik dat ik het verhaal op een intensieve manier beleef. De verteller speelt in op mijn gevoel. Hij neemt mij op die manier mee in de wereld waarin het verhaal zich afspeelt. Wanneer we straks weer mogen vliegen, lijkt mij dit een ideaal alternatief wanneer ik bijvoorbeeld een (lange) vlucht heb maar liever geen boek wil lezen.

Kobo Ereader

Vietnam

Vietnam is gebaseerd op het levens verhaal van Minh Vu en geschreven door Dick van Den Heuvel. Het verhaal speelt zich af in de tegenwoordige tijd. Het bevat elementen en belevingsmomenten die je mee nemen naar Vietnam ten tijden van wereld oorlog 2.

In het verhaal maken we kennis met Freek en Margot. Het verhaal volgen we door de ogen van Freek. Freek en Margot hebben een huis aan de kust. In dit huis vangen zij kinderen op die moeite hebben met het dagelijks functioneren. Dit door het toe doen van een heftig verhaal of gebeurtenis. In het verhaal wordt deze rol vertolkt door het personage Lien.

Plot

Lien is de kleindochter van een voormalig Zuid-Vietnamese veteraan. De familie van Lien is verscheurd door het tragische verhaal van de oorlog en de vlucht die samen het overlevingsverhaal van haar grootvader vormen. De in Nederland geboren Lien spreekt nauwelijks Vietnamees en weet niet van het verhaal. Dit komt doordat haar familie hier niet graag over praat.

Lien begint als jonge tiener steeds meer struggels te ondervinden. Dit door haar onwetendheid rond haar heftige familie geschiedenis. Als gevolg hiervan sturen haar ouders haar naar het opvanghuis van Freek en Margot. Zij hopen dat Lien op deze manier een kans heeft om zich zelf verder te ontwikkelen.

Freek struggelt op zijn beurt met de band met zijn overleden vader. Met hem had hij een oppervlakkige band die vooral gebaseerd was op het uitwisselen van kennis. Wanneer Lien vertelt dat zij een boekje van oma heeft gekregen, met daarin aantekeningen van haar grootvader die zij niet kan lezen. Ziet Freek zijn kans om door middel het vertalen van deze aantekeningen, het ware verhaal boven tafel te krijgen.

Voor Freek die zich nog altijd nietig voelt in de ogen van zijn overleden vader. Wegens het niet naleven van de idealen die hem in zijn jeugd zijn mee gegeven, een kans om zich alsnog tegenover hem te bewijzen.

Voor Lien de kans om de waarheid rondom het verhaal van  opa onder ogen te zien en kennis te maken met het echte verhaal dat schuil gaat achter haar familie geschiedenis.

Het verhaal neemt je mee

Het verhaal heeft een spannende opbouw. Vrij aan het begin worden de meeste personages geïntroduceerd waardoor je een goed overzicht houdt over wie welke rol in de loop van het verhaal vervult.

Maar saai of langdradig wordt het niet, in het totaal 22 bevattende verhaal zitten er een aantal spannende plottwisten. De verteller neemt je mee in de actualiteit. Ook krijg je als luisteraar een kijkje in het heftige en extreme regime van een in tweeën verdeeld Vietnam tijdens de 2e wereldoorlog.

Als luisteraar krijg je meerdere kanten en opvattingen van het verhaal te horen waardoor je met elk personage op zijn of haar manier kan mee leven.

Het verhaal wordt in gesproken door Dick van den Heuvel zelf. Zijn toon en intonatie houden je als luisteraar actief en zetten je zintuigen op scherp.

Aanrader

Voor iedereen die een voorliefde heeft voor geschiedenis vermengt met de actualiteit, spannende en op waargebeurde evenementen gebaseerde verhalen is dit zeker een aanrader. Via de Kobo App is het luisterboek voor 14,99 aan te kopen. Ook is het verhaal in paperback beschikbaar voor 16,99.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.