Menu
Jordanië / Midden-Oosten

Oman of Jordanië, wat kies jij?

Een reis in het Midden-Oosten biedt veel mogelijkheden. En zowel Oman als Jordanië staan hoog op de lijst van avonturiers. Welke van deze twee parels moet je dan kiezen? In dit artikel nemen we je mee naar de hoogtepunten, de veiligheid en de prijzen van beide landen. Zo helpen wij je de bestemming te kiezen die het beste bij jou past. Oman of Jordanië: wat kies jij?

Highlights Oman

Jouw eerste gedachte bij Oman is wellicht: woestijn. Dat klopt grotendeels ook, maar Oman heeft veel meer highlights. Eigenlijk is het een hele veelzijdige bestemming.

Oman heeft een prachtige onderwaterwereld

De kustlijn is namelijk een paradijs voor duikers en snorkelaars. Je vindt er zelfs kleurrijke koraalriffen bij de Daymaniyat-eilanden. Ook heb je, als je geluk hebt natuurlijk, kans om walvishaaien te spotten!

Oman biedt avontuurlijke hikes

Maar Oman heeft niet alleen een prachtige onderwaterwereld, je kan er namelijk ook avontuurlijke hikes maken. Een van die hikes is de Balcony Walk met zicht op de hoogste berg van Oman: Jebel Shams. Daarnaast heeft Oman ook de meest betoverende wadi’s, zoals Wadi Shab. Waar je na een hike een welverdiende duik kan nemen in het prachtig blauwe water.

Foto walvishaai (c) MolaMola Diving Center

Oman heeft een betoverende woestijn

En Wahiba Sands is misschien wel een van de mooiste woestijnen ter wereld, waar je heerlijk samen met een local kan ‘dune bashen’ met een 4×4.

Oman is dé plek voor zeeschildpadden

Ook is Oman dé plek om de grote vriendelijke reus van de zee te ontmoeten. Ras Al Jinz Turtle Reserve biedt namelijk een unieke kans om groene zeeschildpadden van dichtbij te bewonderen.

Oman heeft een van de mooiste moskeeën

De hoofdstad Muscat is klein en je hoeft er dan ook niet lang te spenderen maar de grote moskee van Sultan Qaboes behoort misschien wel tot een van de mooiste moskeeën van het continent, al zeg ik het zelf.

Oman of Jordanië

Highlights Jordanië

Jordanië heeft een Wereldwonder

Oman heeft het niet, maar Jordanië wel: een wereldwonder. Petra is namelijk een van de zeven nieuwe wereldwonderen. Naast het prachtige Petra is er natuurlijk meer.

Jordanië heeft een betoverende woestijn

Ook Jordanië bestaat uit veel woestijn. De grootste woestijn in Jordanië is Wadi Rum. Je kunt hier heel basic bij bedoeïenen verblijven of je verblijf upgraden naar een wat luxere plek.

Jordanië heeft de rode zee

Daarnaast kan je in Jordanië ook duiken. Het in het zuiden gelegen Aqaba ligt aan de rode zee en is dus de perfecte plek hiervoor.

Wadi Rum
Jordanië heeft The Jordan Trail

Jordanië is misschien niet het eerste land waar je aan denkt als het om hiken gaat. Maar de Jordan Trail is een bekende en prachtige meerdaagse hike die je hier kunt maken. Iets anders wat Jordanië uniek maakt is dat je er kan drijven op de dode zee, het laagste punt op aarde.

Veiligheid: Oman of Jordanië

Veiligheid is een cruciale overweging bij het plannen van elke reis. Maar misschien bij deze twee landen nog wel ietsje meer. Op moment van schrijven (januari 2024) speelt er zich een gruwelijke oorlog af vlakbij Jordanië. Maar toch is het relatief veilig om naar Jordanië af te reizen. Meerdere grensovergangen met Israël zijn logischerwijs gesloten, maar de rest van het land kleurt geel.

Gastvrijheid en lage criminaliteit: Oman of Jordanië

Over het algemeen hebben beide landen een goede reputatie op het gebied van veiligheid voor toeristen. Oman staat bekend om zijn gastvrijheid en lage criminaliteitscijfers. Jordanië heeft een stabiele reputatie en wordt als veilig beschouwd voor toeristen. Het blijft natuurlijk altijd verstandig om actuele reisadviezen te raadplegen. Oman en Jordanië zijn allebei islamitische landen dus hou je zeker aan de lokale voorschriften en gebruiken.

Oman of Jordanië

Prijzen in Oman en Jordanië

Een ander belangrijk onderdeel bij het kiezen van je bestemming is het budget. Oman staat bekend als een iets duurder land. Oman heeft namelijk veel luxere accommodaties, maar de middenklasse verblijven zijn in opkomst. Het eten in restaurants verschilt per locatie. Je kan bijvoorbeeld voor een laag bedrag (10,-) een heerlijke shoarma met pita, hummus en een verse limoensap met munt eten. Jordanië is wat dat betreft iets goedkoper qua accommodaties omdat het toerisme al verder ontwikkeld is. Je hebt er simpelweg iets meer keuze en daardoor kan je ook makkelijker kiezen voor goedkopere accommodaties. Wat betreft het eten en activiteiten, zijn de prijzen vergelijkbaar in Oman en Jordanië.

Alcohol

Alcohol is in beide landen eigenlijk niet verkrijgbaar. In sommige internationale hotels schenken ze wel een biertje of een wijntje, maar deze zijn dan ook meteen extreem prijzig. Zo’n €15,- voor een glas bier of wijn. Wil je toch genieten van een iets goedkoper drankje, haal dan wat op het vliegveld. Dit wordt in Jordanië en Oman voor toeristen tot een bepaalde hoeveelheid gedoogd, zolang je het niet in het openbaar opdrinkt.

Oman of Jordanië

Aan jou de keus!

Of je nu kiest voor de betoverende Arabische pracht van Oman of de eeuwenoude mysteries van Jordanië, beide bestemmingen beloven een reis vol ontdekkingen en onvergetelijke momenten. Beide landen zijn nog niet overspoelt met massatoerisme, gelukkig. Mocht je echt de rustigste van de twee willen kiezen, dan ga je voor Oman. Wil je het wereldwonder Petra zien: dan ga je voor Jordanië. Maar uiteindelijk is het een kwestie van persoonlijke voorkeur. Er is geen foute keuze wat mij betreft. En mocht je echt niet kunnen kiezen, dan ga je toch naar Oman en Jordanië! Dat wordt absoluut een prachtige reis.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.