Menu
Marokko

Marokko | Nador: het nieuwe Dubai van Marokko?

Iedereen kent Marrakech, Casablanca en Tanger, maar niemand kent Nador. Daar zou de komende jaren weleens veranderingen in kunnen gaan komen. Nador is namelijk hard op weg om het nieuwe Dubai van de wereld te worden…

Nador ligt in het noordoosten van Marokko en op een steenworp afstand van Spanje. De stad ligt aan de Middellandse Zee, op steenworp afstand van de Spaanse exclave Melilla. Nador is een plek die voornamelijk wordt bezocht door Marokkanen die in Nederland wonen en veel familie hebben in het noorden van Marokko. Een ander soort toerisme kent Nador (nog) niet. Maar Nador is wel een stad in ontwikkeling. Sinds 1999 heeft de stad haar eigen – kleine – internationale luchthaven. Daarnaast heeft Nador een van de belangrijkste havens van Marokko en heeft dus alle potentie om uit te groeien tot een populaire toeristische plek.

Authentiek Marokko

Het feit dat Nador geen enorme toeristische trekpleisters heeft zoals bijvoorbeeld Fez en Marrakech wel hebben, betekent niet dat de stad een bezoek niet waard is. De stad is verder nauwelijks op toerisme gericht, al vind je er wel enkele kleine lokale hotels die vooral in de zomer redelijk bezet zijn. Sinds een jaar heeft Mercure een groot hotel geopend, zo goed als aan de Bou Areg-lagune. Tijdens ons bezoek aan Nador werden we regelmatig nagekeken door lokale inwoners in traditionele kledij. Ik hou van authentieke steden en de wat uniekere plekken op de wereld, dus je begrijpt dat ik mij erg thuis voelde in deze Berber-stad! De stad is een gezellige mix van oude wijken en moderne nieuwbouw.

Dubai 2.0

Dat Nador de laatste jaren in één adem wordt genoemd met Dubai is niet zo gek. Koning Muhammed VI wil de stad een toeristische boost geven door het ontwikkelen van een aantal luxe resorts. Dat zou weleens het startsein kunnen zijn voor meer investeerders om Nador tot een bloeiende badplaats om te toveren. Koning Muhammed VI heeft opdracht gegeven tot de bouw van Marchica, een enorm bouwproject in de lagune van Bou-Areg. Dat betekent ook dat de stad de komende jaren razendsnel gaat veranderen. Men is bezig met maar liefst zeven (!) nieuwe projecten die gericht zijn op golftoerisme, paarden- en watersporten, accommodaties, visserij en jachthavens en dat allemaal gerealiseerd op basis van duurzame energie. Marchica wordt gebouwd  op (deels) opgespoten land. Dubai 2.0. In 2025 moet het hele project afgerond zijn en zal Nador ineens op de wereldkaart staan!

Nu of straks naar Nador?

Als je van authentieke steden houdt waar je heerlijk rond kunt dwalen, maar niet continu gestoord wil worden door opdringerige verkopers is Nador een leuke stad om authentiek Marokko te ontdekken. Verwacht geen toeristische trekpleisters, maar een eerlijke Marokkaanse stad. Lijkt het je een leuke bestemming? Vergeet dan vooral niet te dineren bij Restaurant Doha aan Boulevard de Taouima en geniet vanaf een sedari (Marokkaanse bank) van de meest verse vis die je ooit op hebt! En mocht je ergens harira, harcha of msemmen (lekker!!!!) op de kaart zien staan? Dan ben je een gelukkig mens…

Vliegen naar Nador

Het feit dat de ontwikkelingen snel gaan in Nador is ook reisorganisatie ML Tours / FlyML opgevallen. Vanaf 5 november vliegt ML Tours / FlyML vanuit Keulen naar Nador. Je kunt ook vanuit Amsterdam met ML Tours / FlyML reizen, echter is de vlucht vanuit Keulen korter. Dat kan dus lonen als je in het oosten of zuiden van Nederland woont. Je mag 20 kilo ruimbagage meenemen én 6 kilo handbagage. Prima toch? En het is helemaal leuk om een auto te huren en verschillende steden in Marokko te bezoeken, bijvoorbeeld Marrakech of kies voor het indrukwekkende Ait Ben Haddou!

Deze persreis werd mogelijk gemaakt door ML Tours / FlyML. 

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.