Menu
Algemeen / Tips

Jetlag: hoe kom je er van af?

Vanaf het eerste moment dat we te maken kregen met een jetlag zijn we op zoek naar het antwoord op de vraag: ‘hoe kom je van je jetlag af?’ of ‘hoe voorkom je een jetlag?’. Geloof ons, we hebben alles al geprobeerd… Toch zijn er wel wat dingen die kunnen helpen tegen een jetlag. We delen onze tips, om van een jetlag af te komen!

Wat is een jetlag?

Jetlag betekent letterlijk het achterlopen van een vliegtuig. Nu klinkt dat natuurlijk erg vreemd, maar in de praktijk komt het er op neer dat een jetlag ontstaat doordat je meerdere tijdzones door gaat en het op plaats van bestemming vele uren later of vroeger is. Dat is dus alleen het geval als je westwaarts of oostwaarts vliegt. De tijdlijnen lopen van noord naar zuid, dus vlieg je naar Zuid-Afrika? Dan heb je geen last van een jetlag, want je doorkruist geen tijdzones. Vlieg je naar Maleisië? Dan is de kans op een jetlag veel groter.

Als je een jetlag hebt dan is het slaap-waakritme van je lichaam in de war. Hierdoor kun je je overdag vermoeid voelen, hoofdpijn hebben,  uitgedroogd zijn, honger hebben op de raarste tijdstippen en minder geconcentreerd zijn. De uitwerking van een jetlag is per persoon verschillend. Wij hebben altijd veel last van een jetlag en hebben er westwaarts meer last van dan oostwaarts. Dat schijnt vreemd te zijn, want de meeste mensen hebben oostwaarts meer last dan westwaarts.

Kun je een jetlag voorkomen?

Nee, een jetlag kun je zo goed als niet voorkomen. Je lichaam is ingesteld op een bepaald ritme en dat kun je niet in één keer aanpassen. We zeggen bewust ‘zo goed als niet’, want er is namelijk wel een mogelijkheid om te voorkomen dat je een jetlag op reis hebt. De enige manier is om een week voor vertrek vrij te nemen en je per dag langzaam aan te passen aan de tijd op je bestemming. Dat betekent dus op voor jou vreemde tijden eten, en overdag compleet je ruiten verduisteren om de nacht na te bootsen. Het is maar de vraag of je dat wil? Wij besteden onze vakantiedagen liever aan reizen en op plaats van bestemming zijn. Dan maar moe!

Wat kun je doen aan een jetlag?

Kort door de bocht: erg weinig. Nu is dat niet helemaal waar natuurlijk, maar moe ben je altijd. Je lichaam heeft gewoon tijd nodig om te wennen aan het nieuwe ritme en de enige remedie: tijd. Tegen uitdrogingsverschijnselen en hoofdpijn kun je uiteraard wel wat doen, namelijk genoeg water drinken. Drink vooral tijdens de vlucht al genoeg water, dat is het belangrijkste. Neem zelf een flesje mee en laat de stewardess deze vullen in plaats van steeds te wachten totdat de stewardess langs komt met een bekertje water.

Wij hebben al zoveel dingen geprobeerd, van schema’s thuis en op reis tot aan medicijnen en voor ons helpt eigenlijk niets. Wij hebben altijd last van een jetlag als we naar richting het westen vliegen. De eerste paar keer probeerden we krampachtig te vechten tegen de slaap om acht uur ‘s avonds om ‘in het ritme te komen’ en de laatste twee keer hebben we gewoon toegegeven aan de vermoeidheid en gingen we inderdaad gewoon om acht uur slapen. En eerlijk? Voor ons maakte het niets uit. We waren niet eerder of later van onze jetlag af. Reken altijd een uur per dag acclimatiseren. Dus is het tijdsverschil zes uur? Dan duurt het ongeveer zes dagen tot je van jetlag af bent. Onze ervaring is dat het daarbij niet uitmaakt of je nu wel of niet mee gaat in het ritme qua slapen. Eten kun je beter wel op de normale tijden proberen te doen, continu met een hongergevoel zitten is ook niet handig.

Wat je allemaal nog meer kan proberen tegen een jetlag…

Er zijn online veel verschillende dingen te vinden om een jetlag te verminderen of te voorkomen. Zo wordt er geadviseerd om voldoende water te drinken, niet te zwaar te eten en de tijd van je horloge in het vliegtuig al op de tijd van bestemming te zetten. Daarnaast wordt geadviseerd om zo snel mogelijk mee te gaan in het ritme van de dag, thuis al schema’s te volgen en melatonine in te nemen. Maar het feit blijft: een biologische klok valt niet te foppen. Of toch wel? Het schijnt dat lichttherapie in staat is om je biologische klok te manipuleren. Dat klinkt natuurlijk veelbelovend, dus wie weet zou dat nog een oplossing kunnen zijn om een jetlag te verminderen of te voorkomen.

jetlag hoe voorkom je die

5 Comments

  • Manuela
    juni 8, 2017 at 4:50 am

    Vreselijk vind ik het, ik ben 2 dagen geleden vanuit texas naar Nederland gekomen en overdag ben ik helemaal op en als ik naar bed ga slaap ik hooguit 3 uurtjes en lig daarna klaarwakker en heb enorme honger.

    Reply
  • anique_baarslag@hotmail.com'
    Anique
    september 11, 2017 at 2:32 am

    Herken mij er totaal in, net terug uit Californie. Wat een verschrikkelijk iets, die jetlag.

    Reply
    • travelgirls.nl
      september 17, 2017 at 4:15 pm

      Hopelijk gaat het snel beter Anique!

      Reply
  • ann.prins@hotmail.com'
    Annelien
    maart 24, 2019 at 6:24 am

    Jaaaaa ik dacht dat ik geeeeeen last zou hebben van een jetlag, stom gedacht! Wat een ramp! Overdag kan ik echt niet wakker blijven bijna en snachts slaap ik maar drie uur! Ik ben net terug vanuit San Francisco, tijdverschil van 8 uur. Maar veel heftiger dan ik had verwacht ?

    Reply
    • travelgirls.nl
      april 23, 2019 at 5:57 pm

      Haha jetlags zijn echt vreselijk!

      Reply

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.