Menu
België / Nederland

De leukste bierbrouwerijen in Nederland en België

Bier een mannendrank? Niet als het aan de meiden van travelgirls.nl ligt. Sterker nog, de allereerste brouwerij in Mechelen werd gerund door vrouwen! Iedere brouwerij heeft zijn eigen verhaal en dat maakt het zo leuk om verschillende brouwerijen te bezoeken. De microbrouwerijen zijn eigenlijk het leukst, daar vind je vaak nog echte familiebedrijven. Ben je op zoek naar een leuk uitje? Breng dan eens een bezoek aan een bierbrouwerij! We zetten de leukste bierbrouwerijen in Nederland en België op een rij!

De Halve Maan, België

In Brugge vind je de beroemde brouwerij De Halve Maan. Elke bierliefhebber kent de Brugse Zot en de Straffe Hendrik toch wel? De Halve Maan is een vrij grote brouwerij, waardoor er alleen vaste rondleidingen zijn. Je kunt niet op eigen houtje door de brouwerij wandelen. De rondleiding kost €8,- maar dat is inclusief een glas Brugse Zot na de rondleiding. Er is tevens een buitenterras en gelegenheid tot het kopen van lunch. Je leert veel van het bierbrouwproces in de moderne tijd, maar ook hoe het er vroeger aan toe ging. Een leuke plek om te bezoeken als je in Brugge bent! Je kunt dagelijks tussen 11.00 uur en 16.00 uur terecht bij de brouwerij voor een rondleiding.

De Pelgrim, Nederland

Er is in heel Rotterdam nog maar één actieve brouwerij: de Pelgrim. Stadsbrouwerij de Pelgrim is niet zo makkelijk te bezoeken als je met minder dan acht personen bent. Een rondleiding kan alleen op basis van afspraak plaatsvinden. Wel kun je het restaurant dat bij de brouwerij hoort bezoeken van woensdag t/m zondag van 12.00 uur tot 00.00 uur. Ook als je geen rondleiding kunt doen is een bezoek aan de Pelgrim echt wel de moeite waard. Al was het alleen maar voor de omgeving daar de Pelgrim gevestigd is. De brouwerij ligt namelijk in het hart van historisch Delfshaven, een van de weinig plekken in Rotterdam die nog in oorspronkelijke staat is gebleven. Delfshaven heeft namelijk een zeer rijke geschiedenis als vroeger onderdeel van de stad Delft. Een bezoek meer dan waard!

Brand, Nederland

Brand is misschien wel het bekendste biermerk dat in deze blog beschreven wordt. Brouwerij Brand ligt in Zuid-Limburg en is ook een vrij grote brouwerij. Je kunt de brouwerij niet zonder afspraak bezoeken, maar deze is heel makkelijk te maken via de website. De brouwerij is het leukste voor mensen die niet zo van speciaalbieren houden. Brand is namelijk een pilsener en geen abdijbier of een andersoortig bier. Brand is overigens de oudste brouwerij van Nederland en daarom misschien wel extra leuk om te bezoeken. Je vindt de brouwerij in Wijlre. 

Maallust, Nederland

In het gevangenisdorp Veenhuizen, waar meer gevangen wonen dan inwoners, staat ook de brouwerij van Maallust. Wij maakten kennis met het bier van Maallust tijdens een weekend weg in Norg. Brouwerij Maallust is een kleine brouwerij met zes, zeven of soms zelfs acht verschillende bieren. Zo brouwen ze Blond, Vienna, Dubbel, Tripel, Weizen en twee of drie seizoensbieren, waaronder een Bock en een Quadrupel. De brouwerij is in het winterseizoen (oktober t/m maart) te bezoeken van vrijdag t/m zondag van 11.00 uur tot 18.00 uur. In het zomerseizoen (april t/m september) kun je bij de brouwerij terecht van dinsdag t/m zondag van 11.00 uur tot 18.00 uur. Je kan hier tevens lunchen van een kleine kaart en het eigen bier proeven! Je kan gewoon vrij rondlopen in de brouwerij en bent dus niet gebonden aan vaste rondleidingen.

Texels, Nederland

Wie ooit op de Waddeneilanden is geweest en in het bijzonder Texel heeft vast weleens gehoord van Texels Skuumkoppe. Texels Skuumkoppe wordt landelijk verkocht, maar kom je vooral tegen in het noorden van het land. Naast de ‘gangbare’ Texels Skuumkoppe wordt er ook een dubbel en een tripel gebrouwen. Je kunt een rondleiding door brouwerij Texels doen van dinsdag t/m zaterdag om 14.00 uur en om 15.00 uur. Op zaterdag is er een extra rondleiding om 16.00 uur.

Sint Bernardus, België

Als je weleens van Westvleteren hebt gehoord of het zelfs weleens geproefd hebt dan spreekt Sint Bernardus jou wel aan. Het donkere abdijbier van Westvleteren is namelijk uitgeroepen tot het beste bier ter wereld, maar nauwelijks te krijgen. Een flesje in de winkel kost dan ook al gauw €12,50 per flesje! De monniken hebben ooit het recept gegeven aan de brouwerij Sint Bernardus, dus sla je slag en proef het donkere abdijbier bij brouwerij St. Bernardus in Watou. Ook hier moet je van tevoren  reserveren, maar is echt de moeite waard als je een unieke trappistenbrouwerij van binnen wil zien.

Het Anker, België

Brouwerij het Anker in het Belgische Mechelen is een van de grootste brouwerijen van het land op het gebied van speciaalbieren. In het Anker wordt namelijk de Gouden Carolus gebrouwen. Naast dit bijzondere en prijswinnende biertje brouwen ze er ook whiskey, gemaakt van de Gouden Carolus. Mocht je in de buurt zijn van Leuven moet je eigenlijk ook een bezoekje brengen aan deze brouwerij. Leuk detail: de brouwerij is opgericht door vrouwen!

[slider ids=”11816,11815,11813,11812″ fullwidth=”no” captions=”no” ]

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.