Menu
Afrika / Marokko

Marokko | Ait Ben Haddou bezoeken: een oase van rust

Marokko is hip en happening op dit moment, met Marrakech als een van de meest bezochte Marokaanse steden. Genieten van de drukte op het Djemma el Fna, de doordringende kleuren van prachtige handgemaakte tapijten en de smalle straatjes met de souks. Uiteraard is Marrakech een gave stad en moet je zéker een keer gezien hebben, maar ben je op zoek naar rust en wil je juist even weg van alle chaos, dan is de drie uur durende trip vanuit Marrakech naar Ait Ben Haddou het zeker waard. Sterker nog: Ait Ben Haddou bezoeken zou sowieso op je bucketlist moeten staan!

Ultieme bergrit naar Ait Ben Haddou

Hoge bergen, veel groen en prachtige uitkijkpunten. Dat is wat je in de ruim drie uur durende reis naar het plaatsje tegenkomt. De reis ernaartoe is al een cadeautje, maar zodra het dorre, droge kleiachtige landschap tevoorschijn komt en je de kasbah op ziet rijzen vanuit het niets, is dat een ultiem geluksmoment. Toen we werden opgehaald bij onze riad hield ik wel even mijn hart vast. Een oude man met een jeep die al helemaal versleten was en waar geen achteruitkijkspiegel meer in zat, stond ons al op te wachten.Het eerste moment was ik even verschrikt en dacht ik bij mezelf: ‘O jeetje, moeten we hiermee de bergen in?’ Uiteindelijk was het een reis om nooit te vergeten.

UNESCO werelderfgoed Ait Ben Haddou

Na zo’n drie en een half uur rijden kwamen we aan in een stille en prachtige omgeving; een droge vlakte met een oase van groen. In de verte zagen we al de prachtige kasbah, het paleis waar de Berbers honderden jaren geleden leefden. Op dit moment is het nog steeds bewoond en vertelde onze gids dat het dorpje ernaast er later bij is gebouwd. Het water kwam soms zo hoog te staan dat de kinderen vanuit de kasbah niet meer school konden. Door in het dorpje ernaast te wonen, konden de kinderen ook tijdens het hoge water gewoon naar school.

Het indrukwekkende kasbah

De kasbah heeft een mooie rood-oranje kleikleur, omdat het gemaakt is van leem, stenen en hout. Het staat op een rotsachtige heuvel, waardoor het berberdorp een schilderachtig plaatje wordt waar je uren naar kunt kijken. Om de kasbah te bezichtigen betaal je 10 dirham per persoon (omgerekend zo’n 1 euro per persoon).

Tijdens de weg naar boven dwaal je door smalle steegjes en vind je de mooiste kleurrijke tapijten en kledij die je van de plaatselijke bewoners kunt kopen. Ook vind je souvenirs die betrekking hebben tot de films en series die op deze plek zijn opgenomen. Zo vind je van alles terug over onder andere ‘The Gladiator’ en ‘Game of Thrones’. Als je eenmaal boven bent aangekomen is het uitzicht adembenemend. De rust, de zachte zandkleuren en de oases van groen maken samen een prachtig plaatje waar je bij weg kunt dromen.

Ait Ben Haddou bezoeken

Mocht je erover nadenken om binnenkort Marokko te bezoeken, dan raden we je echt aan om een hele dag te wijden aan dit pareltje dat Ait Ben Haddou heet. Het is de ruim drie uur durende reis vanaf Marrakech door de bergen he-le-maal waard!

Zou jij Ait Ben Haddou bezoeken als je in Marrakech bent? 

1 Comment

  • info@followmyfootprints.nl'
    Denise - Follow my footprints
    mei 10, 2017 at 3:00 pm

    Ja! Prachtig! Sowieso is Marokko echt de moeite waard. De koningssteden zijn mooi, maar juist ook de valleien, de kashba’s, de Atlas, etc.

    Reply

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.